Publicat la 2018-07-02 10:18:46

Unul din rolurile școlii, indiferent de profilul urmat, e să trezească curiozitatea elevului în fața obiectului materiei care urmează să fie studiată. Cu cât mai curios elevul, cu atât mai multă participare la cursuri, lectură suplimentară în domeniu și în mod normal, note bune. Una din învățăturile proverbiale, e legată de experiență și sfătuiește elevii să învețe din pățaniile altora și din cărți, ceea ce pot experimenta și singuri, dar, în mod normal, provoacă tot felul de neplăceri. La urma urmei, elevi sau nu, oamenii se împart în două categorii, după cum aleg să urmeze sau nu acest sfat.

 

Cum se aplică înțelepciunea în cazul închirierilor de mașini?

În multe feluri! Ca orice furnizor de servicii, afacerea rent a car e deschisă tuturor celor care sunt dispuși să plăteasă serviciile și care îndeplinesc cele câteva condiții minime impuse clienților de către firmă. Iar dacă numărul firmelor e satisfăcător, în București sunt aproximativ 300, numărul clienților n-ar strica să fie din ce în ce mai ridicat. Cum atrag firmele clienții? O firmă serioasă, de exemplu Kamo Auto Expert, a cărei seriozitate se probează teoretic prin analiza informațiilor de pe site și practic, oricând, prin închirierea unei mașini, încearcă să-și atragă clienții aplicând o strategie centrată pe strategia win-win, adică mulțumirea atât a clientului cât și a firmei, practicând tarifuri acceptabile, oferind spre închiriere mașini fără probleme, din punct de vedere tehnic și estetic. Comparând tarifele firmei cu ce se găsește pe piață, acestea se situează undeva în segmentul de mijloc. În acest segment, suma care reprezintă prețul cerut și garanția, reflectă un raport sănătos calitate/preț. Nu e nici un preț enorm, prin care se transmite clientului că aici găsește mașini de lux, nici unul foarte, foarte mic, care ar trebuie să ridice întrebări serioase clientului vizavi de seriozitatea firmei.

 

Cum obține câștigul o firmă care închiriază mașini de lux?

Tarife mari, potrivite mașinilor scumpe! La aceste firme apelează clienții în ocazii speciale, sau, de ce nu, clienții bogați de câte ori au chef?…. Nu e nicio curiozitate sau neînțelegere la mijloc. Întreținerea acestor mașini presupune cheltuieli mai mari, o limuzină nu se compară cu o mașină „mică”, clientul când merge să închirieze știe unde merge.

 

Cum obține câștig o firmă care practică prețuri derizorii?

Nu sunt curioși clienții care merg să împrumute mașini la prețuri de câteva ori mai mici decât cele practicate de majoritatea firmelor, cum se descurcă o astfel de firmă? Nu spun că ar trebui să ia toate forumurile la rând, urmărind subiectul „închirieri de mașini ieftine”, fiindcă multe din informațiile de acolo nu pot fi verificate. După o logică simplă, însă, cineva care lucrează aproape pe nimic, ce câștigă? Un prim indiciu: garanție mai mare decât la celelalte firme. Un client inocent se poate întreba: „și ce-i cu asta? Eu am închiriat mașină de acolo și n-am pățit nimic!”Bineînțeles că nu toți clienții rămân fără o parte, de obicei mare, din garanție, dar să presupunem că unu din cinci clienți plătește și pentru ceilalți patru, care au plătit un preț foarte mic. Și asta ar fi o afacere corectă dacă s-ar reține garanția pentru aspecte obiective. Însă, pentru o astfel de firmă, o perioadă de timp în care niciun client nu greșește, ar fi o secetă într-un câmp neirigat: mers în pierdere! Cei patru care au scăpat cu bine vor face reclamă firmei și vor aduce alți clienți. Din următorii clienți, majoritatea vor fi în regulă, doar unii cu scandal și cu pierderi financiare mari. Fiindcă au plătit și pentru alți clienți, de data asta norocoși.

 

Concluzie

În spatele unor prețuri foarte mici, a unei oferte servite clientului cu zâmbetul pe buze, nu se poate găsi o afacere solidă, clădită în timp cu răbdare și perseverență, în care cineva a investit timp, sănătate, viață. În spatele unei astfel de oferte se găsește de obicei o capcană în care cineva înțelept nu se aruncă doar pentru a-i afla mecanismul.

Suna acum